23 online nu |  Login | Bliv medlem 
Til forsiden Sommerhus på Langeland
  Forside |  Forum |  Tilbud |  Læsestof |  Links |  Køb/salg |  Søg |  Aktivbruger |  Konkurrencer |  Info |  Fangster.dk
Læsestof
Artikler i alt: 1432
i dag: 0
25619 skribenter.


123nu.dk sommerhus


Tip en fiskekammerat! Tilføj Lystfisker Forum til foretrukne Gør Lystfisker Forum til startside

Søg i Laesestof:


Seneste tilbud
indtastet af grejbutikkerne

flere tilbud

Danmarks største Grejbutik på nettet  

Send nedenstående artikel til en fiskekammerat

Kammeratens e-mail:

Dit navn:  

- Natur genopretning
  Læst 1132 gange.
Skenkelsø Sø i Nordsjælland genskabes 
Indsendt Tirsdag d. 6 september 2005 - af  Kim Holm Boesen
Frederiksborg Amt og Staten enige om naturprojekt: Skenkelsø Sø i Nordsjælland genskabes

Vandstanden i et 42 hektar stort område mellem Ølstykke og St. Rørbæk i Nordsjælland bliver nu hævet med en halv meter, så der opstår en lavvandet sø med omgivende våde og tørre enge. Frederiksborg Amt og Staten har bevilget henholdsvis 1.7 og 2.3 millioner kroner til projektet.


Genskabelsen af søen sker som led i Vandmiljøplan II, hvis formål er at etablere vådområder, der kan tilbageholde kvælstof. Kvælstof, som ellers vil skade miljøet i kystområderne. Beregninger viser, at vådområdet ved Skenkelsø vil fjerne 13,8 tons kvælstof om året.

- Ud over miljøeffekten har det også været vigtigt for Frederiksborg Amt at genoprette en sjælden naturtype, som kan blive levested for et varieret dyre- og planteliv”, siger formand for Udvalget for Teknik og Miljø, Philip Heimburger (O). - Tidligere har vi genskabt søer og vådområder med stor succes, blandt andet Strødam Engsø, Solbjerg Engsø, Alsønderup Enge og Holløse Bredning. Alle områderne er blevet fuglelokaliteter af største betydning med talrige rastende og ynglende vandfugle og søernes omgivende enge er blevet vigtige botaniske lokaliteter. Skenkelsø Sø har også potentialet til at blive en naturperle. Derfor vil søen få stor rekreativ betydning for de mange beboere i området.

Ølstykke Kommune ejer en fjerdedel af området, så der bliver gode muligheder for fri adgang til en væsentlig del af området.
- Der vil ske store byudvidelser i området ved St. Rørbæk vest for søen i de kommende år: Derfor ser vi den kommende Skenkelsø Sø som en vigtig blå-grøn kile i dalen mellem Ølstykke og St. Rørbæk, understreger Philip Heimbürger (O).


Endeligt detailprojekt
Der vil nu blive udarbejdet et endeligt detailprojekt og lavet aftaler med de berørte lodsejere. Omkring halvdelen af projektomkostningerne ventes således at gå til Erstatninger til de ejere, som har arealer, der påvirkes af projektet.
Anlægsarbejdet forventes at begynde i løbet af sommeren 2006. Derved kan søen stå færdig sidst på året.

Søens historie
Skenkelsø Sø blev første gang forsøgt afvandet omkring 1840, hvor også en lang række andre nordsjællandske søer blev afvandet. Resultatet blev dog en skuffelse, idet det indvundne areal var af langt mindre landbrugsmæssig værdi end antaget. Søen fremstod som mose og våd eng, og det blev først bedre efter et større nyt afvandingsprojekt i 1950´erne. Dyrkningssikkerheden blev dog ret kortvarig. Afvandingen medførte betydelige sætninger af jorden, og området blev gradvist igen for vådt at dyrke. I dag ligger hovedparten af den gamle søbund udyrket hen.

Man kan læse mere om projektet på Frederiksborg Amts hjemmeside se linket HER under Natur og Miljø > VMP II projekter.

Kilde: Pressemeddelelse fra Frederiksborg amt af 06-09-2005


<< Tilbage  Send til en fiskekammerat  Skriv kommentar



Kommentarer:

Sommerhus på Langeland
© Copyright 123nu.dk - Siderne bestyres af 123nu.dk / Lars Aagaard